
Hva bruker man en nedlagt gruve til?
Terra Vinea ligger i den lille byen Portel-des-Corbières, der de fleste av mennene jobbet i gipsgruvene i utkanten av byen. Hva gjør lokalsamfunnet da når gruvene skal legges ned? Jo man lager et vinmuseum i de gamle gruvegangene.
Gruvene i Portel-des-Corbières åpnet i 1807 og helt fram til 1992 har det blitt utvunnet gips derfra. Gipsen som hentes ut fra fjellet, er ikke det hvite pulveret vi kjenner fra plater og kritt, men det ser ut som krystaller. Det brukes også som ingredienser i gjødsel og er et nyttig produkt.


Men som med de fleste gruver, de går tomme på et eller annet tidspunkt eller produktet hentes ut rimeligere andre steder i verden. Eierne ønsket å selge gruvene videre, men lokalbefolkningen hadde andre planer.
De hadde i årevis også fått lov til å lagre vintønnene sine der. Corbières er jo et kjent vindistrikt i Languedoc og de fleste gruvearbeiderne var også vinbønder på «fritiden», i den grad man hadde noe særlig fritid på den tiden.
Vinlagring

De fikk derfor lov til å overta de gamle gruvene og i 1994 åpnet Terra Vinea, en utstilling med tablåer over vinens historie i Languedoc og Frankrike.
Jeg har fulgt Terra Vinea på Instagram lenge og endelig ble det tid til et besøk. Vi har jo hus i nærheten, så selve bilturen var fort unnagjort. Et besøk i en gruve er et flott alternativ når været enten er for dårlig eller for bra, dvs for varmt til å være på stranda. Temperaturen er konstant 16 grader, året rundt.
Vi hadde bestilt billetter på nett på forhånd for å ha et klokkeslett å forholde oss til. Vi kjører et lite tog fra resepsjonen og opp til gruveinngangen og dette toget går til faste klokkeslett.


Bak den litt anonyme døra, trer vi inn i en annen verden. Vi var heldige å ha hele stedet for oss selv, så et besøk litt utenom sesong anbefales. Trappen ned gir et godt inntrykk av hva vi får se underveis. Den er ønsker oss velkommen og leder oss ned i gruvene. Den er gjenoppbygget akkurat slik de gamle gruvegangene var, med tømmerstokker fra området.


Tablåer og overraskelser
Lys og lyd skrur seg på automatisk når vi nærmer oss. Det er flere tablåer som viser vinens historie. Spesielt imponerende er den romerske villaen som man kan rusle rundt inne i.

Vi ser også et overveldende festbord fra middelalderen og vi kjenner igjen omrisset av Carcassonne der inne.


Det er selvsagt vintønner overalt, og det er lokale vingårder som fortsatt har lagring og vinsmakinger bak høye jernporter.


Vi får en innføring i dyrking, innhøsting og produksjon. Det er redskaper og utstyr utstilt og vi får heldivis forklaringer på både fransk og engelsk som gir oss god informasjon, uten å være overveldende. Noen steder orker man ikke å lese all informasjonen fordi det er for mye. Her er de nummerert, og det er en kort forklaring på hver stopp. Noen steder vises det en filmsnutt og de er dessverre bare på fransk. Men det føles ikke som om vi går glipp av noe.
En annen aktivitet i nærområdet, er dyreparken i Sigean.


Etter ca halvannen time er vi ferdige og kommer ut i dagslys og varme igjen. En kort rusletur tar oss tilbake til bygget som huser resepsjon, restaurant og butikk. Billetten inkluderer nær sagt selvsagt en vinsmaking og vi kjøper med oss noen flasker. Det er også mulig å spise lunsj der før eller etter en omvisning og det er spesielt bra for større grupper. Da kan man også få med seg en egen guide, selvsagt. En overraskende flott opplevelse! Terra Vinea anbefales hvis du er i området.
Hvis du ønsker et luksusopphold, hva med å sjekke inn på Château l’Hôspitalet, der du bor på vingården til Languedocs mest kjente vinprodusent, Gérard Bertrand.
Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.

2 kommentarer
Odd Brendbekken
Og for en gruve
Catrine
Ja, den er nok triveligere nå enn for 40 år siden!