Ollantaytambo i Peru
Amerika,  Peru

Sacred Valley i Peru

Sacred Valley i Peru er et område rikt på historie, kultur og vakker natur. Vi var på tur til Peru i 2022 og brukte en ekstra dag i området før vi dro opp til hovedmålet for turen, selveste Machu Picchu.

Vår tur til dette fascinerende stedet ble ordnet av et reisebyrå, som tok seg av alle detaljer, og vi fikk en privat guide som delte sine kunnskaper og gjorde turen enda mer interessant. Det er utrolig deilig å ha en bil og en guide helt for deg selv og slippe å tenke på noe annet enn å bare kose seg og stirre ut av vinduet.

Pisca i Peru

Reisen startet ved flyplassen i Cusco, hvor vi ble møtt og kjørt til hotellet vårt, ca halvannen time fra Cusco. Det var sent og mørkt, så vi rakk ikke å ta inn over oss hvor flott det var på Casa Andina Premium Valle Sagrado Hotel & Villas, men det ble litt mat ved peisen før vi tok kvelden.

Morgenen etter fikk vi nytt utsikten over området og bratte fjell i alle retninger. Hotellet ligger ganske langt inn i Sacred Valley og var et fint utgangspunkt for utforskning av området.

Ollantaytambo

Morgenen etter ble vi plukket opp på hotellet av egen bil med guide. Vi så fram til en flott rundtur i Sacred Valley. Første stopp var Ollantaytambo, bare 20 minutter fra hotellet. Byen er kjent for sine imponerende ruiner. Ollantaytambo var et viktig religiøst, militært og landbrukssenter for inkaene. Byggingen av stedet begynte under keiser Pachacuti i midten av 1400-tallet, og det ble brukt som et befestet område under inkaenes kamp mot spanjolene i 1536.

På grunn av covid, hadde vi nesten hele anlegget for oss selv. Helt magisk!

Det berømte Soltempelet ligger høyt oppe på en terrasse med utsikt over Urubamba-dalen. Soltempelet er et av de mest ikoniske stedene i Ollantaytambo og er kjent for sine store, presis skårne steinblokker som utgjør veggene.

Ollantaytambo

Tempelet er orientert slik at sollyset treffer bestemte punkter under solverv og andre astronomiske hendelser, noe som viser inkaenes avanserte kunnskaper innen astronomi og arkitektur.

En av de mest slående trekkene ved Soltempelet er de seks store steinblokkene som utgjør den ufullstendige veggen. Disse steinblokkene er kjent som «De seks jomfruene» og er skåret fra rød granitt som ble fraktet fra et steinbrudd på andre siden av elven, flere kilometer unna. Blokkene veier opp til 50 tonn hver og er skåret med en presisjon som gjør at de passer perfekt sammen, uten bruk av mørtel.

Det er fortsatt et mysterium hvordan inkaene klarte å frakte og plassere disse enorme steinblokkene med den teknologien de hadde til rådighet. Noen teorier foreslår bruk av ramper, tau og store arbeidsstyrker, men det er fortsatt mye vi ikke vet om deres byggeteknikker.

Vi klatret opp terrassene i tempel-siden og ruslet etterpå rundt i de smale gatene i byen. Her er det vanningskanaler for å lede vannet vekk fra gatene, et system som har vært her siden inkaene bygde stedet. Legg merke til de ulike byggeperiodene, markert med ulike steiner. Man ser tydelig hvor Inkaene har vært involvert.

På veien videre, så vi flere grupper med folk som skulle starte på The Inca Trail. Det er herfra de som skal gå helt til Machu Picchu starter. Turen ta fra 2 til 4 dager, alt etter hvilken av de tre ulike Inca Trails man velger. Toget inn til Aguas Calientes går også fra Ollantaytambo, og hvis du ikke vil gå inn, kan du ta toget. Det gjorde vi.

Pisac

Neste stopp var Pisac, som er kjent for sine terrasserte åkre og ruiner som ligger høyt over dalen. Pisac var et viktig landbruksområde for inkaene, og ruinene viser hvordan de brukte avanserte irrigasjonsteknikker for å dyrke både mais og poteter. Byggingen av Pisac begynte også under Pachacuti, og stedet var et viktig administrativt senter for inkaene.

På vei til lunsj, spurte guiden vår oss om vi hadde lyst til å smake marsvin. Og det hadde vi selvsagt. Vi stoppet langs veien på en lokal restaurant. Her fikk vi prøve både den tradisjonelle cuy, som altså er marsvin, og drikken Inca Cola. Som verken ser ut som eller smaker som cola. Dette var ikke lunsjen, så når vi kom fram til den koselige restauranten vi skulle spise på, så var vi egentlig ikke så veldig sultne. Det var jo litt synd, for der var det også nydelig mat.

Fargerikt kunsthåndverk

Deretter bar det oppover i høyden igjen, mot landsbyen Chinchero, kjent for sine tradisjonelle tekstiler og sine teknikker for farging og veving av ull. Vi stoppet langs veien der mange damer solgte strikkevarer og viste fram fargerike lamaer og tradisjonsrike folkedrakter. Og du vet det de sier om at lamaer spytter? Det gjør de! Jeg fikk grønt gress over hele meg etter at jeg ble litt for nærgående med kameraet mitt.

På PARWA Center fikk vi se hvordan de farget garn og hvordan de vevde de flotte, fargerike tekstilene sine. Jeg er fascinert av både farger og håndverk og vi endte opp med både sokker, en genser og en duk til en venninne. Disse vakre, håndvevde tekstilene forteller om regionens kulturelle arv og noe av det vi forbinder med hele Sør-Amerika kanskje.

Her ser dere noe av det de bruker for å farge garn. Knust stein blandet med lime-saft, ga en kraftig rødfarge. Det meste av det de finner i naturen kan brukes til å farge garn, selv disse klare, rene, kraftige fargene.

Det å ha med en egen guide, gjorde at vi fikk veldig mye ut av vår ene dag i Sacred Valley. Hun fortalte masse og vi kunne spørre og grave som mye vi bare orket, om både inkaene og dagens peruanere. Inkaene hadde en avanserte sivilisasjon og deres evne til å tilpasse seg til og forme landskapet rundt seg er imponerende. Vår private guide bidro til å gjøre turen både lærerik og engasjerende og jeg anbefaler virkelig å koste på seg en guide hvis dere drar på slike turer. Det er virkelig verdt pengene og sparer dere for mye styr med logistikk også. I Sacred Valley er det store avstander også.

Da vi til slutt returnerte til hotellet vårt, hadde vi mange nye inntrykk og kunnskaper om Sacred Valley og inkaenes imponerende arv. Vi var klare for neste etappe og turens høydepunkt, nemlig selveste Machu Picchu.

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook for å få med deg mine reiser. Catrines.reiser på IG og Catrines reiser på FB.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *