Grip naust
Norge

Grip – Det lille samfunnet i havgapet

Mamma samler på stavkirker. Eller skal vi si samlet på stavkirker. Nå har hun faktisk besøk dem alle. Den siste, som hun tenkte var litt for vanskelig å nå, ligger på den lille øya Grip utenfor Kristiansund. Derfor tok vi henne (og pappa) med dit i sommer.

Mamma utenfor Grip stavkirke.
Grip Stavkirke

Dette gamle fiskeværet som ligger som en siste utpost før storhavet, har altså en bitte liten stavkirke i sin midte. Rundt kirken ligger det fargerike og velholdte hus som beskytter øyas viktigste bygg mot vær og vind.

Fargerike hus på  Grip

Vi ankom Kristiansund dagen før og tok inn på hotell og nøt en bedre middag i byen. For å få besøke stavkirken, må man først komme seg dit. Via Gripruta får man både transport ut og en omvisning på øya og i kirken på kjøpet. Av kapteinen selv eller styrmannen.

Gripruta
Båtførere og guider

Frisk start på dagen

Vi var ganske heldige med været. Det vare lettskyet og antydning til sol der vi ruslet ned til kaia og ventet sammen med en flokk med bunadskledte gjester. Det skulle nemlig være konfirmasjon ute på øya denne dagen.

Gult, blått og rødt hus på Grip

Fergeturen tar en drøy halv time og båten kjører fort og stødig mot den lille øya. På veien ut ble været bare bedre og bedre og innen vi var framme, var himmelen nesten knallblå og skyfri.

Tre personer på et båtdekk med solbriller
Måker som hekker i bildekk

Det første som møtte oss på kaia, var måkeunger i bildekk brukt som fendere. De var tilsynelatende uberørt av ferga som kom og gikk. En annen kuriositet er at den lille øya har et eget akvarium. Et lite basseng med glassklart vann der dykkere legger fra seg ting de henter opp fra havet utenfor Grip. Helt gratis og ganske fascinerende.

Grip akvarium
Havna på Grip

Vi ventet til alle passasjerene var i land og han som skulle guide oss rundt spottet turistene lett siden vi var de eneste i fritidstøy og ikke bunad. Allerede på kaia gikk mobilen varm. Jeg stoppet for nesten hver meter for å ta bilder. Jeg ble helt slått i bakken av hvor flott det var ute på øya som knapt dekker en halv kvadratkilometer.

Fiskeutstyr med hus i bakgrunnen
Fargerike hus på Grip

Man rusler rundt øya på noen minutter hvis man bare går fort. Men er det noe man ikke klarer der ute, er det å gå fort forbi alle de idylliske stedene som dukker opp rundt hvert hjørne.

Havna på Grip

Vi startet med det som mange mener er høydepunktet på øya, nemlig kirken, siden det skulle være konfirmasjon der. Vi ble invitert til å overvære den, men valgte å bruke tiden ute på øya isteden.

Øyas høydepunkt

Grip stavkirke er en stavkirke fra andre halvdel av 1400-tallet. Kjernen i kirken stammer fra middelalderen, men mye av kirken er likevel fornyet oppgjennom årene. I 1621 ble veggene i koret skiftet og malt. I 1870-årene fikk kirken nye vindusåpninger, og både ytter- og innervegger ble panelt og hvitmalt. Tenk å male over disse dekorasjonene!

Grip stavkirke. Dekorerte vegger
Dekorerte veggpaneler i Grip Stavkirke

I 1933 ble det foretatt en omfattende restaurering. Ytterveggene ble bordkledd og tjæret, og panelet inne i kirken ble avdekket. Nå mener man at kirken ser omtrent ut som den gjorde på 1600-tallet med flott dekor på vegger. Dekoren på veggene er fascinerende.

Norges eldste stavkirke, Urnes, ligger i Sognefjorden og kan nås med ferge fra nydelige Walaker hotel.

Små, fargerike hus tett i tett på Grip

Etter å ha beskuet kirken fra alle vinkler, ruslet vi videre rundt på de smale stiene på øya mens vi fikk høre mye om livet der da det var et aktivt fiskevær.

Grønt gress og fargerike hus på Grip
Blått hus med røde valmuer og grønt gress på Grip

Grip har tusen års historie som fiskevær og var kjent som fiskevær allerede i middelalderen. Fastboende har holdt til der siden 1100-tallet. I fiskesesongen ble befolkningen mangedoblet med tilreisende fiskere som ble innlosjert på loft og i kjellere i noen få måneder i året i forbindelse med skreifisket om våren. Det ble også tørket klippfisk på Grip og jammen lå det ikke noen fisk til tørk på klippene nå også.

Klippfisk på Grip
Klippfisk med hus i bakgrunnen på Grip

Vi lærte også at de fine 8-kantede tingene som hang til pynt på husveggene var lokk til tørrfisk-stabler som de brukte da de tørket fisk ute i gamle dager. Lokket holdt regnet ute samtidig som vinden fra havet gav god tørk.

Klipper med hus med åttekantet "klippfisklokk" på veggen
Tre små røde hus på Grip

Brann og redning

Vi fikk tatt en titt inn i både brannstasjonen og kraftstasjonen på øya. Den har verken vann eller strøm, så de har to store aggregater som lager litt strøm på dagtid. Ellers bruker de som har feriehus her gass og solstrøm. Vann må de ta med seg fra fastlandet. I gamle dager samlet man regnvann og man ser fortsatt noen store tanker som ble brukt til å fange regnvann fra hustakene.

Vanntank for å samle opp regnvann
Brannstasjon og kraftverk på Grip

Det er et lite museum på øya med mange gamle bilder som viser historien til det lille øysamfunnet. Det er også en liten kafe der man kan ta en kaffe og en vaffel mens man venter på at båten skal gå tilbake.

Båtnaust og båt på Grip

Denne dagen var den opptatt til ett av de to konfirmasjonsselskapene på øya. Men været var så nydelig så vi bare nøt å gå rundt å se på alle de fargesterke husene mot grønt gress, blått hav og blå himmel og fargerike markblomster.

ut mot havet-- på Grip

Øyas siste fastboende flyttet vekk like før jul i 1974. Den gamle bebyggelsen på til sammen 47 hus holdes godt vedlike og brukes stadig som fritidsboliger av de tidligere gripværingene og deres etterkommere.

Værbitt rød vegg med rosa markblomster på Grip
Gammel teine og gult hus

Det må ha vært et hardt liv her ute for de som levde livet sitt her, mens for de som bare kan nyte øya i finvær og ferie, må det være paradis på jord.

Hvis du vil lese mer om lignende øysamfunn, kan du sjekke ut Støtt, som ligger like sør for Bodø.

Gammel brygge på Grip med blå himmel og blått hav og tre røde hus mot grønt gress

Følg meg på Instagram catrines.reiser og på Facebook Catrines reiser for flere reisetips både om Languedoc og andre steder jeg reiser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *