Fitou-vin
Vinområdet som kalles Fitou, er faktisk delt opp i to områder som ikke grenser til hverandre. Det ene omslutter landsbyen Fitou og det andre ligger rundt landsbyen Tuchan litt lenger inn i landet. Fitou er en egen AOC, altså en appellation d’origine controllé. Det betyr at rødvinene som produseres her, har et eget kvalitetsstempel. De er på et vis garantert. Det betyr i alle fall at de følger reglene til en Fitou-vin.
Scroll down for English
Druene som inngår i Fitou-vinene er Carignan (30%) , Grenache, Syrah og Mourvèdre. Minst to av dem, helst tre, må være til stede for at vinen skal kunne være en Fitou.
I tillegg til en AOC rødvin, har man også rett til å dyrke en søt dessertvin i Fitou-området, nemlig Rivesaltes-viner. Enten kan man velge en naturlig søt vin (vins doux naturels rivesaltes) eller en muscat de Rivesaltes.
Det produseres i tillegg tørre hvitviner og roséviner.
Historie
Languedoc er Frankrikes største og eldste vinregioner. Det sies at den franske vinens vugge er i Narbonne. Vinen ble brakt hit av romerne rundt år null. Det samme gjaldt oliven og disse to jordbruksproduktene var viktigere enn penger. Man kunne faktisk bytte til seg slaver mot vin eller olivenolje.
Vinproduksjonen i området tok seg kraftig opp på 1800-tallet. Men da kom også de store krisene. Den store vinsykdommen/insektet phylloxéra tok i 1863 knekken på enorme vinområder i Frankrike. Det førte til at vinproduksjonen nesten lå brakk og Frankrike risikerte å miste hegemoniet, fordi amerikanske vinstokker tålte sykdommen bedre.
Det er forresten på grunn av phylloxera at man ofte ser rosebusker i vinåkrene. Mange sykdommer går først på rosene og på den måten oppdager man sykdom tidlig.
Størst i Frankrike
Så fort alt var over og vinbøndene begynte å komme seg på fote igjen, ble produksjonen økt i Languedoc-området. De fire departementene Aude, Gard, Hérault og Pyrénées-Orientales produserte 40% av den franske vinen.
Det er fortsatt den største regionen både når det gjelder antall mål med vinranker og antall produserte liter. Regionen har derfor hatt et rykte på seg for å produsere kvantitet framfor kvalitet.
For å beholde det franske hegemoniet på vin etter at de risikerte å bli utkonkurrert av de nye vin-landene, opprettet Frankrike i 1935 sertifiseringsordningen vi kjenner som AOC, altså Appellation d’origine contrôlée.
Men Phylloxera var ikke det eneste som utgjorde problemer for franske vinbønder. Krigen og den tyske okkupasjonen gjorde også at 3/4 av vinstokkene i området forsvant. Det var derfor viktig for vindyrkerne i område å gjøre noe når krigen var over.
I 1947 dro folk fra 9 kommuner i Fitou-området til Paris for å be om å få sin egen AOC og 24. april 1948 fikk de Languedocs første AOC for rødvin.
Litt geografi
Regionene i Frankrike er igjen delt inn i départements. Fitou ligger i departementet Aude, som strekker seg fra Middelhavet og opp mot Corbières-fjellene. Fitou er som nevnt den eldste AOC’en i Languedoc.
Vinmarkene preges av den sterke Tramontane-vinden som sveiper over landskapet, blåser vekk skyer og gjør området veldig solrikt.
Nedenfor kan du lese litt om vinenen fra landsbyen Fitou. Det lages mer Fitou-vin lenger inn i landet som nevnt over.
La Rochelierre
Domaine de la Rochelierre regnes av mange for å være en meget god Fitou-vin. Det nye og moderne bygget midt i vinmarken gir et inntrykk av kvalitet.
Butikken er liten, men full av vin og et gjennomsiktig glassgulv der man kan se ned på vintønnene i etasjen under.
Vinsmaking
Du får smake det du vil inne i butikken med utsikt over vinmarkene og Middelhavet. Vi har ikke blitt kjent med de som driver La Rochelierre ennå, på samme måten som vi har gjort flere andre steder i området. Vi drar imidlertid alltid innom her hvis vi vil kjøpe noe litt spesielt. Ellers drar vi også gjerne innom hos Les Fenals.
Hos Fenals hadde vi en flott opplevelse da vi ramlet inn på gården midt under innhøstingen.
Château Abelanet
Château Abelanet er en annen av våre favoritter. De holder til midt i Fitou, rett overfor rådhuset, La Mairie. Når dørene er stengt, ser det ut som en stor garasjeport, men innenfor åpenbarer det seg mye god vin.
Dette er en av de eldste vingårdene i Fitou. Familien Abelanet har dyrket vin i Fitou siden 1697. Sønnen Romain Abelanet er 14. generasjon vindyrker. Den lange historien og dokumentasjonen på kvalitetsvinen fra Abelanet var en medvirkende årsak til at Fitou ble en egen AOC i 1948.
Hos Abelanet får man selvsagt ulike Fitou-rødviner, men de produserer også hvitvin og rosévin i tillegg til at de sende bort noen hvite druer og får tilbake en god blanc des blanc musserende vin.
Sønnen Romain er en av få franske vinprodusenter som lager en spesiell vintype der hele vinproduksjonen foregår på fatet. Det starter med at hele drueklasen med blader og stilker blir lagt direkte på eikefat. Deretter snus fatet flere ganger i døgnet, natt og dag, i løpet av tre uker, slik at saften fra druene sakte siver ut. Deretter lagres vinen på fat i ca 16 måneder.
Domaine Lepaumier
Naboen til Abelanet heter Lepaumier. Samme type lokale og samme type innredning.
Vi har ikke vært hos LePaumier så ofte, men det er uansett utrolig gøy at vi bare kan rusle ned en gate og en trapp og smake og kjøpe vin omtrent når vi måtte ønske det.
Domaine du Vent
En dag på stranden, kom vi over en nydelig rosévin vi ikke kjente fra før. Den var fra Fitou! Det viste seg at en av vinprodusentene i gata hadde fått ny eier. I denne vinkjelleren ser vi både vintankene og vinen i smaksrommet, som vi altså bare kan stikke innom på vei til restauranten eller på vei hjem fra stranda.
Disse vindyrkerne har jobbet seg opp kompetanse ved å arbeide på ulike vingårder rundt omkring i Frankrike og Italia før de endelig endte opp med sin egen vingård. Hele livet har de dratt dit vinden har tatt dem, og da måtte det være skjebnen som førte dem til “Domaine du Vent”, siden vent betyr vind.
Nå skal det sies at det også er et ganske passende navn i Fitou, siden det blåser ganske heftig her til tider.
Vinprodusentene har brukt inspirasjon fra sine tidligere arbeidssteder når de har gitt navn til sine nye viner, som et lite nikk til sin egen historie.
Mas de la Roque
Romain Vidal, fra restauranten med samme navn, har (snart) to vingårder. Sin egen Mas de la Roque hvis viner selges både på familierestauranten Lou Courtal des Vidals og i delikatesse- og take-awaybutikken Le Traiteur du Courtal nede i byen. Hans onkel er i ferd med å overlate sin vingård med sin berømte Cuvée Jean Marais til sin nevø, så da blir det kanskje mulig å få kjøpt den enda et sted i byen.
Ingen store slott
Vinområdet i Fitou er annerledes enn for eksempel vinområdet i Médoc utenfor Bordeaux. Der har man store “slott” i vinmarkene, mens i Fitou har de lager og utsalg i kjellere langs hovedgaten.
Vinbøndene her bor i helt vanlige hus. Jordbruksområdet brukes til vinranker og ikke til storslåtte boliger.
Skulle du ønske å smake på vinen fra La Rochelierre i Norge, er det bare å ta turen til Elgstua ved Elverum. Der står den på vinkartet!
Jeg har også laget et forslag til en rundtur i Langeudoc, der får du med det mer vin og mange severdigheter.
Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.
Fitou wine – a summary in English
The Fitou is the oldest AOC in the Languedoc and Languedoc is in turn the oldes wine district in France. It’s also the region that produces the most wine.
The most popular grapes in Fitou are the Carignan, Grenache, Syrah and Mourvèdre. You have to have at least two of these grapes for your wine to be a Fitou wine.
It is said that the vines and the olive trees came to the area in the first century A.D. Wine and olive oil was an important currency and you could use it to pay for slaves.
A little history
In the mid 1800s, the disease (and bug) Phylloxera distroyed almost all the vines in France. The vines of the “new world” were more resilient against this disease and that threatened the whole French wine industry. As a result, we got the establishment of the Appellation d’origine contrôlée in 1935, to protect French interests.
The Languedoc region is known for being the largest wine producer in France and covered almost 40% of the total production. They have therefor a rumer to produce quantity over quality. That is something a lot of producers in the region are working hard to change.
Phylloxera was not the only thing that ruined the French wine production. The war and the German occupation devestated 3/4 of the vines.
In 1947, after the war, wine producers from the 9 communes surrounding Fitou went to Paris to apply for their own AOC. On 24 april 1948 the first AOC for red wine in Languedoc was a fact.
La Rochelierre
Domaine de la Rochelierre is percived as one of the best wineries in the Fitou region by the people we have talked to. But there are plenty of other great wine producers as well.
They have a new shop and cellar in a modern building in the middle of their vines and you get the impression of quality before you even enter the building.
We always stop here if we want to get something special as a gift or for a special dinner. We also love to visit Les Fenals for a wine tasting and some shopping.
Château Abelanet
We also stop often at Château Abelanet in the village of Fitou. The “cave” or wine cellar is located just across the street from the Town Hall. The huge doors look like they lead to a garage, but inside you can find the oldest wine producer in Fitou. They have made wine here since 1697 and the son Romain Abelanet is the 14th generation of wine producers.
The documentatin of wine production and quality from the Abelanet château helped documenting the need for a Fitou AOC back in 1947.
Domaine Lepaumier
Right next door to Abelanet you find a “twin” location. We have not bought too much wine here, but they produce the same kind of Fitou wine, with several types of both whites, rosés and red. And some sweet Rivesaltes wine to go with it.
Mas de la Roque
Romain Vidal is the son of the owner of the Lou Courtal des Vidals restaurant. His wine can be bought (and tasted!) at the restaurant as well as in the new’ish take-away shop in town, owned by his sister-in-law.
2 Comments
Pingback:
Pingback: