
Fitou – mitt franske hjem
Vi kjøpte huset vårt i Fitou i 2018. Vi valgte området her fordi det er rimeligere og roligere enn Provence. Og i utgangspunktet færre nordmenn. Vi har utsikt og kun 15 min kjøretur til Middelhavet med endeløse sandstrender som ikke er overfylte selv ikke midt på sommeren. Et par timers kjøring til Pyreneene med borger og slott og skiløyper om vinteren og selvsagt flust opp med god mat og god vin.



Akkurat det å komme seg unna nordmenn, funket dårlig, siden vi bor på et «byggefelt» med mange skandinaver og utlendinger. Det er et 30-talls fastboende her, som både er franskmenn og svensker.



Men til tross for at vi bor tett på nordmenn, er vi ikke «plaget» med skandinaver rundt oss på alle kanter når vi setter snuten vekk fra lille Fitou. Og det er koselig å kunne slå av en prat med likesinnede innimellom også, og hjelpe hverandre når det trengs.
Liten, men det vi trenger
Fitou er kjent for sin rødvin og vi kjøper aldri vin på supermarkedet. Vi bare rusler ned (eller kjører innom) en av de mange cave’ene i byen. Det er mye triveligere. Og mer enn god nok vin for oss har de også.

En annen ting som var viktig for oss, var å ha restauranter i nærheten. Denne lille byen på 2500 innbyggere, har faktisk 3 gode restauranter i gangavstand. Litt bratt hjem igjen, siden vi bor på høyden over byen, men den treningen trenger vi etter all den gode maten.


Selve byen ligger godt gjemt nede i en «canyon», i le for Tramontane-vinden som veldig ofte kommer kastende fra vest og ut mot havet. Det er bare oss «dumme turister» som har bosatt oss her oppe ved vindmøllene, de lokale vet bedre!

Men vi har utsikten og den er neimen ikke så verst. Og det å kunne sitte på terrassen og skue utover Middelhavet med et glass lokal rosévin, det gir en helt egen ro i sjelen.

I tillegg til 3 restauranter, en «snack-bar» og en haug med vinprodusenter i byen, finnes det litt annet nyttig også. Det er en baker med ferskt brød og en bar hvor du kan ta morgen- eller ettermiddagskaffen.



En delikatesseforretning med deilig og rimelig take-away-mat i helgene og nå også en liten butikk med diverse økologiske produkter, fra dopapir til ost. I sommersesongen er det ofte noen food-trucks som komkmer, de holder ikke alltid like lenge, men vi har hatt både en pizza-van, en som selger burgere og en som selger blåskjell som kommer innom en gang i uka. På sommerstid er det ofte marked en gang i uka der man kan få kjøpt grønnsaker, kjøtt og ost.

Restaurantene
De er alle forskjellige, men har god mat laget med lokale råvarer til felles.
Lou Courtal des Vidals
Dette er kanskje favoritten vår. Her hadde vi vårt første måltid etter at vi hadde overtatt huset. Vi blir alltid tatt veldig godt i mot og her her det stort sett alltid plass uansett hvor fullt det måtte være.

Familiedrevet, av far og helt eller delvis 3 sønner. Tidligere var enn sønn på kjøkkenet, nå jobber han i restauranten og produserer sin egen honning. Sønn nr to jobber fulltid og skal sikkert på sikt ta over driften av familierestauranten. Sønn nr tre er vinbonde og det er selvsagt hans vin du får kjøpt i restauranten. Han har nå også tatt over vinproduksjonen etter sin onkel. Den vinen får du også på restauranten, ofte er også vinprodusenten selv tilstede og tilbyr vinsmaking til middagen.



Vidal som vi bare kaller dem, er kjent for buffeten som du kan få både til forrett og hovedrett. Og så har de en egen dessertbuffet. Her kan man bli virkelig god og mett. I tillegg har de lokale spesialiteter som snegler og kjøtt og foie gras kokt i den søte dessertvinen Banyuls fra byen med samme navn noen km lenger sør. Og mye god fisk hele året.

Her feiret jeg min 50-årsdag med 30 gode venner og de hjalp til med å planlegge meny og gjorde dagen til en helt magisk kveld, som toppet seg med kake med lys og bursdagssang fra far i huset og hele besetningen!



La Cave d’Agnes, eller bare Agnes.
Her står eieren på kjøkkenet og kjæresten styrer i restauranten. Noen nordmenn kaller restauranten «Låven», og det kan vel absolutt se ut som en gammel låve. Store porter ut mot veien som står åpne på sommerstid og slipper inn den varme krydderduftende sommerlufta.


Hos Agnes tilbyr de en 3-retters som varierer fra uke til uke der man kan velge mellom et par ulike forretter, hovedretter og desserter. Her er det virkelig utsøkt mat, flott tilberedt og dandert og med lokale viner til. Store porsjoner, så her blir man virkelig mett.


En kveld vi var der med noen venner, bestilte vi en lokal dessertvin som vi hadde smakt hos produsenten noen dager før. Den var ikke kald nok til at de ville servere den, men kokken hadde en overraskelse på lur til oss. Han hadde nettopp åpnet en lokal dessertvin som var over 50 år gammel og den ville han vi skulle smake på. Den var helt brun og med mye bunnfall, men for oss dessertvin-elskere, så var det helt himmelsk og en veldig hyggelig opplevelse.



Vi må alltid innom både Agnes og Vidal hver gang vi er i byen.
Bel Ciano
Le Toit Vert har skiftet eiere og heter nå Bel Ciano og er en italiensk restaurant. Terrassen er like koselig på sommeren og inne fyrer de i vedovn på vinteren når det er litt kjøligere.
Den italienske kokken står på kjøkkenet og kona styrer i restauranten, slik som er vanlig i mange franske restauranter. Her får man alt av de typiske italienske rettene man kjenner til og noen litt utenom det vanlige. De serverer også fersk sjømat.




Hvis du vil teste ut Fitou selv, finnes det et par BnB’s i selve Fitou, samt noen flere i Leucate, den litt større byen bare 15 minutters kjøretid unna.
La Terrasse Vigneronne eller L’Abri du Vent ligger i landsbyen.
Vi har blitt utrolig glade i både huset vårt, nabolaget og alt vi kan oppleve i området og kan varmt anbefale Languedoc og Aude til andre som ønsker å skaffe seg feriehus i Frankrike.
Jeg har et par tips til eiendomsmeglere som snakker skandinavisk og/eller engelsk hvis dere leker med tanken på å ta steget ut i verden! Bare ta kontakt!



Følg gjerne Catrines reiser på Instagram og Facebook for å få med deg mer av mine reiser og opplevelser.
2 kommentarer
Leif Edvinsson
Very applaudable review. Great thanks
Catrine
Tusen takk! Så hyggelig å høre!