
Lupins hjemby Étretat og munkenes eliksir i Fécamp
Lupin – den franske mesterdetektiven
Vi ble tipset om tv-serien Lupin på Netflix og ble fascinert av den allsidige skurken som lever etter den franske versjonen av Sherlock Holmes, nemlig Arsène Lupin. I en av episodene dro de på utflukt til Lupins hjemby Étretat. Der finnes motsatsen til “The white cliffs of Dover”. Hvite kalksteinsklipper stuper i havet og noen av dem har laget flotte formasjoner på hver side av rullesteinsstranda. Veldig fotogene.



Arséne Lupin er en fiktiv «gentlemanstyv» skapt av forfatteren Maurice Leblanc rundt forrige århundreskifte. Lupin er en mester på utkledninger og kan lure hvem det skal være. Han stjeler ofte fra rike, men gir ikke nødvendigvis til de fattige av den grunn. Serien på Netflix var veldig morsom og anbefales.


Flere av de som har sett serien, kjente umiddelbart igjen bildene mine fra stranda i Étretat. Klippene er ikoniske. Vi tok oss ikke tid til å sjekke ut Lupin-museet og klatret heller ikke opp til toppen av klippene for å skue ned på byen.



Benediktinermunkenes likør
Vi skulle videre til byen Fécamp for å sjekke ut noe lokalt brennevin. Vi er jo ofte glade i å lære om lokal alkoholproduksjon. Og bygget som denne likøren produseres i, er verdt et besøk i seg selv. Bygget ser ut som en blanding mellom et palass, en katedral og et fancy britisk universitet.

DOM Benedictine-fabrikken, eller Palais Bénédictine er det eneste stedet i verden som produserer urtelikøren DOM Bénédictine. Oppskriften på likøren sies å stamme fra den benediktinske munken Dom Bernado Vincelli som levde i et kloster i Fécamp. Han skal ha oppfunnet den i 1510 og den var basert på lokale medisinske urter og orientalske krydder.

Klosterets hemmelige oppskrift ble overlatt til Le Grand-familien av klosterets siste munk som flyktet fra Frankrike etter den franske revolusjonen og Alexandre Le Grand jobbet i et år for å gjenskape likøren. Når oppskriften var spikret, utviklet en unik flaske og fikk lov til å bruke benedictiner-ordenens skjold. Navnet fikk han også beholde for å ytterlige understreke arven.


Alexandre Le Grand bygde deretter et palass/fabrikk for å understreke storheten i drikken. Det er halvt gotisk, halvt renessansisk i stilen og huser også Le Grand-familiens skatter som gamle bøker, skulpturer og billedkunst.


Palais Bénédictine
En guidet tur tar oss gjennom flotte, dekorerte rom før vi får se selve produksjonslokalene. Alle Dom Bénédictine-likør som produseres i verden, produseres kun her, i de opprinnelige kobberkjelene. Urter og krydder hentes inn fra alle verdenshjørner.


En av hovedingrediensen er kvannrot, som er kjent for sine medisinske egenskaper. Isop er også kjent som en helbrende urt. Likøren inneholder også safran, ett av verdens dyreste krydder. Til sammen 27 ulike urter og krydder inngår i drikken og den lages ved at fire ulike batcher etter hvert slås sammen. Likøren er også tilsatt honning og sukker og er således veldig søt (og god).


Den er en yndet ingrediens for bartendere og brukes ofte i cocktails. Den mest kjente er kanskje Singapore Sling. Museet/fabrikken har selvsagt både smaksrom der vi fikk en smaksprøve etter omvisningen og en bar der de har mange ulike Bénédictine-drinker på menyen.

En av Frankrikes vakreste landsbyer
Som om ikke det var nok inntrykk på en dag, stoppet vi i en av Frankrikes vakreste landsbyer. Frankrike har en organisasjon som heter «Les plus beaux villages de France» som akkurat nå teller 164 nydelige landsbyer.

Le Bec-Hellouin har ikke bare et litt rart navn, det ser også ut som en kulisse. Navnet har norske eller nordiske aner og Bec refererer til den lille bekken som renner gjennom landsbyen.

Det er også et stort kloster i byen som dessverre var stengt da vi var der, men en rusletur på området ga et klart inntrykk av at dette var store greier. Helt sikkert verdt et besøk det også




Jeg koste meg med å knipse bilder langs hovedgata og i den ene nabogata. Vit at ikke alle landsbyer selv kan smykke seg med tittelen «En av Frankrikes vakrest landsbyer». Det er en egen organisasjon som deler ut disse hederstitlene og er du i nærheten av en slik landsby, så er det veldig ofte verdt en liten omvei.


Vi var ferdige med dagens sightseeing og skulle tilbake til Manoir de Surville og gjøre oss klar for nok en middag, fulle av mange nye inntrykk fra en ny del av vakre Normandie.
Vi har hatt Caen som base på våre to turer til Normandie og det er en by verdt å utforske.
Følg Catrines.Reiser på Instagram eller på Facebook for å få flere reisetips fra Frankrike.
4 kommentarer
Tilbakeping:
Unni F Vold
Flotte bilder og reportasje
Catrine
Tusen takk! Hyggelig å høre. Jeg blir bare mer og mer imponert over Normandie!
Tilbakeping: