
10 tips når du skal kjøre bil til Frankrike
Hvis du skal være borte en stund, kan det være praktisk å ta med egen bil til Frankrike. Det kan være slitsomt, men det er noen fordeler også. Her finner du 10 tips til planleggingen av biltur til Sør-Frankrike. Det viktigste er selvsagt å velge hvor du skal kjøre og der er det flere ting å ta hensyn til.
1. Planlegg ruten
Det er mange ruter man kan ta og hvis man drar fra Oslo, er første spørsmål om man skal starte med ferge.
Ferge til København eller Kiel:
Fordeler: Du unngår lang kjøring gjennom Sverige (og eventuelt Danmark), noe som kan spare tid krefter. Fergen gir også en mulighet til å hvile og nyte fasilitetene om bord og kan være et lite «eventyr» i seg selv. Mange koser seg på «Danskebåten» eller Kielferga.
Ulemper: Fergeoverfarten kan være dyrere enn å kjøre, og du er avhengig av fergens tider. Man sparer ikke nødvendigvis tid på Kiel-ferga, siden du må være på kaia rundt kl 13 avreisedagen og er ikke i land før i 10-11-tiden dagen etter. Vi bruker nesten kortere tid på kjøringen og slipper å ta fri avreisedagen.


Ferge fra Gøteborg til Danmark:
Det går ferge fra Gøteborg til Frederikshavn.
Fordeler: Dette er en kortere fergeoverfart enn fra Oslo, og du unngår dem lengste delen av kjøreturen gjennom Sverige. Det kan være et godt kompromiss mellom tid og kostnad.
Ulemper: Det kan også være at fergetidene ikke passer med din avreise. Fergen koster oss trolig mer enn bensinen gjennom Sverige. Vi opplevde også at fergeselskapet kansellerte den tidlige fergen vi skulle ha og satte oss opp på ferge kl 12 som ble alt for sent for oss.
Dersom tid er viktig, er det lurt å sammenligne fergetidene med kjøretiden for å se hva som passer best med din reiseplan. Fergeoverfarter kan ta flere timer, men du sparer tid på kjøring og hviler samtidig. Du må også regne litt tid på å komme deg av ferga.
Ferge fra Danmark til Tyskland:
Vi har stort sett tatt ferge fra Tyskland til Danmark på vei hjem igjen. Vi forsøkte å ta den på vei ned i 2024, men vi hadde ikke forhåndsbestilt og da var det fullt. Jeg anbefaler å booke en fleksibel billett som gir dere adgang til ferga hele dagen. Kjører dere ferge som koster litt under 2000 kroner, sparer dere bompengene fra Sjælland til Fyn som koster nesten 500 kroner.


Selve ruten gjennom Tyskland og Frankrike
Vi har valgt å kjøre bil til Frankrike flere ganger og har kommet til konklusjonen at vi foretrekker en rute som drar raskt vestover inn i Frankrike, kontra å kjøre lengre avstander i Tyskland. Dette er årsaken til det:
Tyskland har gode motorveier (Autobahn) med høyere fartsgrenser, noe som kan spare tid. Ulempen kan være at det «alltid» er mye veiarbeid i Tyskland og trafikk som kan gi tidvis veldig lange køer. Og det er veiarbeid over alt. I tillegg må du betale for å gå på do på tyske bensinstasjoner. Liten detalj, men likevel litt irriterende.
Frankrike har mange bomveier, som kan være kostbart, men du unngår veiarbeidet i Tyskland. Og du slipper de hårreisende tyskerne i 200 km/t. Du får også bedre mat på veikroer og du er generelt i Frankrike, noe som i seg selv er positivt i min bok.
Det kan være lurt å legge opp turen slik at dere kjører i Tyskland på helgedager. Trailere har ikke lov til å kjøre på motorveien i helgene og det gjør kjøringen veldig mye mer behagelig. Det samme gjelder for så vidt i Frankrike, men det er enormt forskjell på å kjøre motorveiene i helger kontra ukedager.


Vi har sjelden opplevd mye trafikk i Frankrike. Unntaket er hjem fra Provence på en søndag i slutten av juli. Vi hører om lange køer ut fra Paris når skolen slutter og det samme kan det være hjem igjen når sommerferien nærmer seg slutten. Da skal alle hjem til Paris og det kan ta en time eller to ekstra å komme seg forbi Lyon. Sjekk franske skolekalendere om du skal kjøre hjem en søndag og beregn litt ekstra tid hvis du kjører A7 enten nordover eller sørover. Hvis du skal vestover etter Orange, er det som regel mindre trafikk siden de fleste skal til Provence-området.
Vi har hørt at bensinen er veldig billig i Luxembourg, så mange velger turen innom der. Det kan også være morsomt å ha vært i dette lilleputt-landet. Vi overnattet i Luxembourg første turen og fikk en koselig middag i sentrum. En liten omvei er det, men turen skulle også være en tur og ikke bare transport
2. Overnattingstips
Vi har prøvde to måter å bestille overnatting på. Både å planlegge på forhånd eller å reservere og bestille mens vi er på veien når vi begynner å se hvor langt vi kommer. På en måte er det deilig å kunne ta en beslutning når vi er på veien, på den annen side er det litt stressende å skulle sjekke slikt på mobil samtidig som man skal være kartleser og skiltleser. Da har man valget mellom «kjipe» hoteller langs motorveien eller å gå for noe koselig litt lenger unna. Hvis dere planlegger sen ankomst, husk å sjekke om hotellet har restaurant eller om det er en restaurant i nærheten slik at dere kan få dere mat. Og gi beskjed om at dere kommer sent. Ikke alle hoteller har døgnåpen resepsjon.
Vi har valgt både fine hotell med basseng som har blitt valgt i god tid, og vi har havnet på ganske kjipe, stusselige hoteller midt i en maisåker som har sett uforandret ut i over 50 år. Nesten litt skummelt.


Vi har også brukt turen til å velge et stopp i koselige byer som vi har hatt lyst til å besøke. Eguisheim i Alsace var et slikt stopp. Vi kom sent fram, men vi fikk likevel sett «alt» i den bittelille byen på morgenen etter. Det er lurt å velge litt mindre byer som er mer overkommelige og som ikke krever lang kjøring fra motorveien.



Nettsider som booking.com og hotels.com er fine til å finne hoteller i området, men generelt vil jeg anbefale å bestille direkte hos hotellet. Da er det også lettere å komme i kontakt med dem skulle noe skje underveis.
Vi har havnet i området Hannover, Göttingen, Kassel når vi har kjørt til og fra Oslo med bare 1 overnatting. Det har vist seg å være ca halvveis. Vi vil ikke komme alt for sent fram slik at vi har kunnet spise middag ved ankomst.
3. Velg et sted å bli i to netter
Hvis dere virkelig vil ta tiden til hjelp, kan dere velge å kjøre så «langt dere klarer» første dagen og så heller tilbringe to netter i en by. Da får dere en hel dag til å slappe av uten å kjøre og dere får virkelig utforsket en ny og spennende by.
- Basel, Sveits: En veldig koselig by som vi stoppet i da vi toget til Frankrike
- Heidelberg, Tyskland: Tysklands eldste universitet og en fin borg ved elva Necker.
- Reims, Frankrike: Kjent for sin imponerende katedral og champagne-produksjon.
- Lyon, Frankrike: En gastronomisk by med rik historie og mange severdigheter.
- Dijon, Frankrike: Byen er kjent for sennep og er absolutt verdt et besøk.
- Colmar og Strasbourg, Frankrike: Viktige byer i Alsace som er kjent for kanaler og bindingsverkshus og generelt høy sjarmfaktor.
Bilder fra Dijon og Basel.




4. Spesielle ruter
Vurder om dere skal kjøre en «kjent omvei».
- Mosel-dalen: Kjent for sin vinproduksjon i bratte terrasser langs elven Mosel. Da ender dere mer eller mindre opp i Luxembourg og kan krysse av et nytt land i boka.
- Route des Vins i Alsace: En vinrute som går gjennom vakre landsbyer og vinmarker i Alsace, med den ene vakre landsbyen etter den andre med bindingsverkshus og bugnende blomsterkasser utenfor vinduene.
- Loire-dalen: Kjent for sine slott og vakre landskap. Da er man ganske langt vest i Frankrike, men Loire-dalen er absolutt verdt en liten omvei.



5. Fleksibilitet
Det å kjøre bil, gjør at man har mye mer fleksibilitet enn om man reiser på en annen måte. Legg opp til muligheter for å stoppe underveis hvis man ser noe morsomt man har lyst til å se. Både i Tyskland og Frankrike er det skilt langs motorveiene som viser lokale severdigheter man kjører forbi. Det er alltid morsomt å være litt impulsiv underveis. Dette kan gjøre reisen mer eventyrlig og morsom.
Vi hadde nok planlagt en stopp ved Pont du Gard og det er jeg veldig glad for. Et mesterverk. Fordelen med å ta det på veien, var at det var sent på ettermiddagen og rett før stengetid, slik at vi hadde stedet for oss selv.


6. Sikkerhet, kart og GPS
Sørg for at bilen er i god stand før avreise, og ha alltid nødvendig utstyr som reservehjul, refleksvest og førstehjelpsutstyr. Det er alltid lurt med noen vannflasker og litt snacks skulle man havne i en stillestående kø på grunn av ulykker.
I noen byer i Frankrike må man også ha en «vignette» eller miljøoblat for å kjøre inn i sentrum av byen. Disse kan man kjøpe på nett på forhånd. Når det skal sies, har vi aldri skaffet oss dette og jeg vet ikke hva man gjøre med utenlandske biler som mangler dette. Noen av byene som krever dette for kjøring inne i sentrum, er Lyon, Dijon, Grenoble, Annecy, Strasbourg-området, Nîmes og Montpellier. Det gjelder som regel ikke for motorveien forbi, men hvis du skal inn i sentrum. Men sjekk nettsiden.


De aller fleste biler har nå GPS eller man bruker Google maps på telefonen og det gjør det enkelt å kjøre slike lange turer. Men det er alltid lurt å ha tatt en sjekk på et kart for å sikre at dere kjører i riktig retning. Det er lurt for co-piloten og kartleseren å vite hvilken by man skal via eller i retning av, slik at man kan ta en kontroll ved å se på skilt. Noen ganger velger bilens GPS en litt annen rute enn man har tenkt seg, og da er det lurt å vite hvor man har tenkt seg, selv om det da kan bli litt stress i bilen om man skal følge GPS’en eller skilt. Det hender seg at en GPS også blir litt forvirret når det er alt for mange veier på ett sted.
Det at vi visste hvor vi skulle, reddet oss raskt da vi skulle av Kielferga og kjøre i retning Koblenz som vi hadde lagt inn på GPSen inne på ferga. Etter bare ti minutter begynte vi å se skilt til Warsawa…som vi mistenkte var litt lenger øst enn dit vi skulle. Og ganske riktig. Koblenz ligger både i Tyskland, i Mosel-dalen, men også i Polen! Så det er alltid lurt å vite hvilken retning man skal i. Et godt gammeldags papirkart kan også være kjekt å ha. Om ikke annet enn for planlegging. Et papirkart viser ofte «grønne» veier, som er pene turistruter. Kanskje dere skal kjøre av motorveien et lite stykke?
7. Mat
Vi har valgt flere ulike spisemuligheter underveis. Noen ganger har vi hatt hastverk og spist mat på bensinstasjoner og veikroer. De har som regel bedre standard enn i Norge og du får alltid god mat i Frankrike, selv på veikroer. Andre ganger har vi planlagt en litt lengre lunsjpause der vi har kjørt av motorveien og funnet en liten (eller litt større) by der vi virkelig har tatt en lang pause. Vi tok en lang pause i Dijon, spiste god mat, ruslet litt rundt i byen, handlet sennep og hadde en virkelig god pause. Husk at i Frankrike serveres lunsj på restauranter mellom 12 og 14. Du kan ikke forvente å få lunsj i en fransk småby kl 15, så hvis dere vil kjøre av motorveien og ta en skikkelig stopp, husk å planlegge for å stoppe i lunsjtiden.



Det samme med middag. Franske restauranter åpner først tidligst kl 19.00, noen kanskje senere, så hvis dere vil ha tidlig middag, kan det være best å stoppe på en veikro.
8. Kostnader
Det koster penger å kjøre bil til Frankrike, både med bensin, bompenger, fergebilletter og overnatting underveis. Skal man imidlertid være borte i flere uker, er det ganske kostbart med leiebil også og flybilletter i høysesong er dyrt. Sist sommer overnattet vi en natt på vei ned og to netter på vei hjem. Selv med overnatting og bompenger, sparte vi penger på å kjøre sammenlignet med flybilletter og leiebil.
I 2021 brukte vi drøyt 10 000 kroner i bensin tur-retur. Da kjørte vi hele veien og tok ikke ferge. Men vi hadde en ekstra omvei litt vest i Frankrike. Nå skal det også sies at vi har en hybrid-bil som bruker ganske mye mer bensin på mila enn det en vanlig bensinbil gjør.
Bompenger, inkludert Øresundsbroen to ganger kom på nesten 3000 kroner. Ferga mellom Tyskland og Danmark kostet oss drøyt 1200 kroner. Vi har som regel tatt bare 1 overnatting hver vei og det er mulig å finne hoteller til under 1500 kr per natt for to personer.
I 2024 ble det ca samme pris, 10 000 kroner i bensin og 2000 kroner i bompenger pluss 1800 kroner i fergen fra Tyskland til Danmark. Da tok vi en «omvei» fra huset vårt i Fitou til Toulon før vi satte nesen nordover. Vi brukte 5200 kr på overnatting i 4 netter, men da valgte vi ikke de billigste hotellene. Vi bodde sentralt i Toulon og Lubeck for eksempel og det er ikke billig. Vi hadde også tre netter, én ned og to hjem igjen.
Fra naboer i Frankrike som kjører elbil har jeg fått bekreftet at totale ladekostnader tur/retur beløp seg på ca 8000 kroner i 2024, altså litt billigere enn bensinen vår. Og ingen ladeproblemer å melde om, verken på veien eller i Frankrike. Altså ingen grunn til rekkeviddeangst for elbiler.
9. Shopping
En annen bonus med kjøringen er at vi får med oss mye mer hjem igjen.
Er du for eksempel glad i antikviteter, kan du sjekke ut markedet i Pézenas som er to ganger i året, den første søndagen i mars og den andre søndagen i oktober. Da er byen full av antikvitetsselgere. Men byen har mange butikker som er åpne hele året, og er absolutt verdt et besøk også om du ikke er spesielt interessert i gamle ting.



L’Isle-sur-la-Sorgue er kjent for å være Frankrikes antikk-hovedstad med mange antikvitetsforhandlere. Byen har også en kanal som renner gjennom byen og er veldig sjarmerende og kan være verdt et besøk på veien. Den ligger et stykke fra motorveien, så beregn god tid.
Vi har fylt opp bilen med vin. Alle har lov til å ta med 4 flasker vin tollfritt og 36 flasker vin (27 liter) hvis du fortoller det inn. Husk å fortolle inn alt du tar med som er over tollfri-kvoten. Les om kvoteappen toll.no. Den er veldig enkel å bruke. Du legger inn alt du kjøper og den regner ut tollen og du betaler noen timer før du kjører over grensa.
Vi har hatt med masse olivenolje hjem også fra den lokale olivenmølla. Det er fint også som gaver til venner og kjente hjemme.



10. Praktisk info
Vi har kjørt nedover både med mål om å ta det med ro og kose oss og vi har kjørt så fort vi bare klarte, for å komme raskt ned. Da hadde vi en kjølebag som går på 12V slik at vi hadde med egen mat og drikke som holdt seg kaldt underveis. Den er også kjekk og ha på hjemveien hvis du vil ha med franske godsaker som ost og skinke og pateer og annet. Den vi har, kan også gå på vanlig strøm slik at vi har tatt den med inn på hotellrommet på natten slik at maten holder seg også når vi ikke kjører.
Vi har kjørt hybrid-bil med liten bensintank og har valgt å stoppe ca. annenhver time. Både for å få litt luft og strekke litt på bena og for å fylle bensin. Vi har lagt merke til at det er gode lademuligheter på alle bensinstasjoner og ingen lange køer. Det bør ikke være noe problem å kjøre el-bil til Frankrike.
Bruk god tid på research og gjør deg kjent med kart og byer man skal innom eller forbi slik at du har en anelse om retningen. Bli enige om hva dere ønsker, raskest mulig eller stopp og kos dere på turen.



Spør meg hvis du lurer på noe om bilkjøring til Frankrike eller hvis du ønsker hjelp til å planlegge en tur til Frankrike.
Trenger dere tips om steder dere skal til i Frankrike, er det bare å lete mer på bloggen min eller følge meg på Instagram, catrines.reiser og Facebook Catrines reiser.

2 kommentarer
Reidar Dieserud
Bra info!
Catrine
Takk for tilbakemeldingen! Hyggelig å høre at det var nyttig.