Champagnedrikking i Epernay
Etter våre to netter i Reims, sto «resten» av Champagne for tur. Vi skulle til den kanskje mest champagnete byen av dem all, Épernay med sin berømte Avenue de Champagne. Epernay, byen som er selve hjertet av Champagne-regionen, byr på elegante opplevelser hele veien. Her kan man rusle fra champagnehus til champagnehus, nyte verdens beste bobler og la seg imponere av både historie og arkitektur. Men på veien ville jeg innom Hautevillers.
Et stopp i historiske Hautevillers
Hautevillers er en liten, sjarmerende landsby som står i sentrum for champagnens opprinnelse. Her bodde Dom Pérignon, en benediktinermunk fra 1600-tallet som ifølge legenden var mannen bak metoden som forvandlet vanlig vin til champagne. Selv om han kanskje ikke “oppfant” boblene, var hans bidrag avgjørende for å perfeksjonere teknikkene som brukes i dag. Det sies jo at bobler i vin først ble nevnt i Limoux, nede i Sør-Frankrike, ikke så langt unna der vi har hus.
Landsbyen er også kjent for sine mindre kjente champagnehus, hvor man kan finne overraskende gode og rimelige flasker. En spasertur gjennom de koselige gatene gir følelsen av å være midt i en tidløs postkortidyll, med vinranker som strekker seg ut over åsene rundt.
Vi tok en pause for lunsj hos Jean-Philippe Bosser, der vi nøt et enkelt, men smakfullt måltid i en koselig bakgård i solskinnet. Ost, pølser og ferskt brød, kombinert med husets egne bobler, ble en veldig fin opplevelse. De har også et lite museum i bakgården sin.
Vi skjønte at det er stor forskjell på Hautevillers og Reims og Epernay. Hautevillers er mer nedpå, uformelt, ekte og fylt med smak. Men det var mye folk og ikke helt lett å finne bord til lunsj.
Historien bak boblene
Vi var jo på tur for å smake på Champagne, men jeg liker jo å lære litt også når vi er på tur. Grunnen til å stoppe i Hauteviller, er jo at Dom Pérignon ligger gravlagt i kirken Saint-Sindulphe. Her ligger forresten også Dom Ruinart, onkelen til han som startet opp vinhuset Ruinart som vi besøkte i Reims. Kirken er et populært stoppested for både historie- og vinentusiaster.
Dom Pérignon var en pioner som arbeidet i vinkjelleren i Hautevillers’ kloster. Han perfeksjonerte kunsten å blande ulike druer for å skape balanserte viner, og var med på å utvikle den ikoniske teknikken for å forsegle flasker med kork og metallbinding – en avgjørende del av champagneproduksjonen. Som vi lærte i Reims, var både korken og det tynne glasset en stor utfordring for Champagneprodusentene. Selv om mytene om “Champagne-oppagelsen” er overdrevet, står Dom Pérignon som en viktig skikkelse i champagnens utvikling og historie.
Det er Champagnehuset Moet & Chandon som «eier» Dom Pérignon-merkevaren og det står en statue av munken utenfor det massivet «slottet» som er ett av de første man kommer til når man starter på Avenue de Champagne i Epernay.
Kjente og ukjente navn
Vi bestemte oss for å ta to netter i Epernay for virkelig å gjøre byen. Hotellet vårt, Boutique-Hôtel de Champagne, ligger i gangavstand til Avenue de Champagne. Her var det til og med en svensk dame som jobbet i resepsjonen. Vi parkerte enkelt bilen på gata rett utenfor. Ikke veldig fancy, men rent og pent og absolutt et veldig greit hotell til vårt bruk. Som vanlig dropper vi dyr (og dårlig) hotellfrokost og tar en kaffe og en croissant på kafe til frokost. Vi vil heller spare oss til lunsj.
Vi startet ettermiddagens champagneeventyr hos det første og beste stedet vi fant. Det var et ørlite hus med noen få bord ute på gata, der 3 ulike Champagneprodusenter hadde gått sammen: Les 3 domaines P. Boivin, Vincent Testulat, Janisson-Baradon. Der var det smaksmeny på 3 ulike glass, så da var det bare å kaste seg ut i det med en gang! It’s a dirty job but someone’s gotta do it, som de sier. Skal vi «gjøre» Epernay, så skal det gjøres ordentlig!
Moët & Chandon
Deretter bar det videre til selveste Moët & Chandon, et av de mest kjente navnene i regionen. De tilbyr guidede turer, men de blir fort fullbooket og er ganske dyre. Og siden vi hadde hatt to turer i Reims, lot vi være det denne gangen. Vi brukte likevel litt tid i den lekre butikken. Jeg var fristet til å kjøpe et luktsett for å lære meg å bli bedre på å skille de ulike luktene i vin, men til over 300 euro lot jeg det være. Da var det bedre å bruke de pengene på Champagne! Butikken bugner av eksklusive flasker og unike suvenirer som vi klarte å la være å kjøpe. Det var egentlig ikke så vanskelig, gitt prisen…
Vi ruslet videre oppover gaten og hadde vel mer eller mindre bestemt oss for å stoppe på hvert eneste sted. Det varierer litt hvor mye de ulike husene gjør ut av seg. Noen av dem er ikke åpne for turister i det hele tatt. Det gjelder f.eks Pol Roger. Mens andre er ute etter å gjøre besøket til en unik opplevelse. Ett av de vakreste Champagne-husene for oss turister, er Perrier-Jouët.
Perrier-Jouët
De har en utrolig koselig hage med mange sitteplasser og kunst som matcher det flotte inngangspartiet i art nouveau-stil. Den samme inspirasjonen finner vi igjen på noen av flaskene og etikettene også. Den koselige hagen og de kunstneriske detaljene gjorde dette til et av våre favorittsteder i Épernay. Jeg ville gjerne ha en suvenir, så vi tok oss råd til å kjøpe champagneglass med de vakre blomstene fra flaskeetiketten som nå gir litt ekstra glede hver gang vi nyter Champagne hjemme.
Vi fortsatte oppover gaten og stoppet både her og der for å nyte et glass eller to hos både kjente og for oss ukjente champagnehus. Det føltes utrolig luksuriøst å bare gå rundt å drikke champagne som sightseeing. Vi nøt sol og fint vær og koste oss som de dekadente turistene vi følte oss.
Men selv om daydrinking er helt topp, var det greit å ta kvelden for å få seg litt mat. Middagen ble inntatt i bakhagen til en tidligere bank på Brasserie de la Banque. Ingen luksus, men grei mat. Jeg må innrømme at jeg ikke trengte vin til maten.
En tur på museum
Den andre dagen våknet vi til gråvær og regn, så vi startet dagen med et besøk på museet, Musée du vin de Champagne et d’Archéologie régionale. Der får vi selvsagt hele historien bak Champagne og dette var et fint tillegg til det vi hadde plukket opp på omvisningene i Reims dagen før.
Museet ligger i et flott historisk bygg også og har i tillegg til mye champagne-info og historie, arkeologiske funn fra hele regionen. Et greit sted å tilbringe et par timer i påvente av at solen skulle titte fram.
Smak av luksus hos Leclerc Briant og de Venoge
Og solen tittet fram, så mens vi ventet på at det skulle bli lunsjtid, ruslet vi opp til Champagne de Venoge. De er kjent for sin elegante atmosfære og nydelige champagner. De har et koselig uteområde hvor man kan nyte et (eller flere) glass i rolige omgivelser. Her hadde de «smakspakker» med 4 glass. Noen steder er smaksglassene ganske små så da er det helt uproblematisk å velge 4, mens her var de ganske rause, så fire glass hver oss ble litt vel mye. Men det var bare å sette seg tilbake i stolen og nyte omgivelsene og champagnen. Vi hadde det jo ikke travelt! Her går det også an å være med på guidet tur og ta en matbit i baren.
De aller fleste champagnehus lager både hvite og rosa champagner og de rosa har en tendens til å være litt mindre tørre, etter det jeg husker. Men vi passet alltid på å velge ulike, slik at vi fikk smake på flest mulig. Vi skulle sikkert notert ned underveis, for å finne våre favoritter, men jeg syns alt var godt så denne typen tur er helt ubrukelig for å finne sin favoritt. Vi smakte på altfor mye!
Mat må man ha
Etter hvert var det tid for lunsj. Det er ikke flust med restauranter langs Avenue de Champagne, det var vel egentlig bare Perrier-Jouët og Leclerc Briant der det var mulig å få noe mat. Vi valgte sistnevnte og deres restaurant Le 25 Bis. Vi fikk bord inne og nøt et nydelig måltid bestående av ost, pølser, paté og selvfølgelig champagne. Restauranten, som ligger i et historisk hus, har en koselig atmosfære. Maten var enkel, men veldig god – perfekt for å fremheve smakene i champagnen. Det var også godt å ha litt å spise til drikkingen til en forandring. Le 25 Bis er også et hotell og de suitene skulle jeg gjerne sovet i!
Vi vandret videre og tok flere turer innom de champagnehusene vi ennå ikke hadde vært innom, som for eksempel Boizel. De tilbyr også guidede turer, men var utsolgt denne dagen. Vi forsøkte å få tur der i regnværet før vi bestemte oss for museet.
Våg deg vekk fra hovedgaten
Etter hvert beveget vi oss vekk fra Avenue de Champagne opp mot noen av parallellgatene der det også finnes champagnehus. Vi fant en åpen port hos Champagne Jacquinot & Fils. Med en gang man forlater Avenue de Champagne, blir det litt mindre glamorøst og litt mer nedpå. Høye krakker rundt vintønner utgjorde smakebordet. Men champagnen er ikke noe dårligere av den grunn.
Vi kom på at vi ikke hadde drukket hos Moët & Chandon, bare ruslet inne i butikken, så vi tok turen til det kanskje mest eksklusive huset og ble geleidet ut i hagen på baksiden av bygget. Der fikk vi god oppvartning og så mye informasjon vi ville av vår dyktige servitør.
Vi gikk videre og når vi hadde satt oss ned på neste sted, spurte jeg Lars om han hadde betalt. Det hadde han ikke. Det hadde ikke jeg heller! Vi hadde stukket av fra regningen hos Moët & Chandon! Jeg løp tilbake og fant servitøren vår som var utrolig glad for at jeg kom tilbake. Hun var antakelig ganske bekymret og sint for at vi bare hadde stukket av. Men det var vel kanskje bare et bevis på at vi hadde fått nok å drikke den dagen også!
Refleksjoner hvis du vil ta turen til Champagne
Vi klarte å få halvannen dag til å gå bare ved å gå opp og ned langs Avenue de Champagne, besøke museet og ellers bare drikke champagne og spise litt. Ikke den verste måten å tilbringe en helg i mai på. Og man må ikke drikke 4 glass på hvert sted, heller. Det går an å ta det litt mer med ro enn det vi gjorde.
Middagen denne kvelden, var på en flott restaurant med nydelig mat noen minutter fra hotellet. Restaurant Boyer Épernay var verdt turen. Det er ikke flust med gode restauranter i Épernay, merkelig nok.
Epernay imponerte oss med mengden av champagnehus og overdådigheten hos noen og enkeltheten hos andre. Det er enkelt og overkommelig å bare rusle inn porten og bestille ett (eller flere) glass Champagne. Hvis du skal velge bare en av byene, så tror jeg at jeg ville valgt Épernay, men den er litt mer begrenset med tanke på annet enn champagne og tilgjengelige restauranter.
Tips
- Planlegg på forhånd. Selv uten guidede turer kan det være lurt å sjekke åpningstider og reservere bord for lunsj.
- Utforsk de mindre kjente champagnehusene. Her finner du ofte skjulte perler og mer intime opplevelser. Og også litt andre priser. Det så vi i Hautevillers
- Sett av tid. Det er mye å se (og drikke) og det er dumt å ha dårlig tid.
Vi hadde to netter i Reims og to netter i Epernay og det var akkurat passe. Jeg følte vi fikk utforsket begge stedene godt, i tillegg til stoppet i Hautevillers. Men lite nok til at jeg gjerne drar tilbake til denne fantastiske regionen. Da tar jeg gjerne en natt i lille Hautevillers slik at vi der også kan drikke oss fra hus til hus. En annen ting som mange gjør i Champagne, er å ta en sykkeltur ute i vinmarkene. Det kan vi også ha til gode. Noen av de store Champagnehusene ligger utenfor disse byene, som blant annet Bollinger som ligger i den lille byen Ay, en kort sykkeltur fra Épernay eller Hautvillers.