Luksusliv i Trøndelags hovedstad
Ofte er et hotell et «nødvendig onde» når man skal besøke en by. Når det gjelder Britannia Hotell i Trondheim, er kan det tvert imot være selve målet med reisen. Nå reiser man til Trondheim for å bo på Britannia og så besøker man byen i tillegg og ikke motsatt. Og det med god grunn.
14. Juni 1870 åpnet Andreas Myhre dørene til Britannia Hotel for første gang for 8 britiske lakselorder og to velstående amerikanere. Myhre skjønte at det var penger å tjene på engelsktalende turister og averterte derfor med at de snakket engelsk på hotellet. Navnet var også valgt med omhu.
150 år senere har Britannia Hotell reist seg som en fugl fønix, om ikke fra flammene, så fra forfallet. Før Odd Reitan og Reitanguppen kjøpte hotellet, hadde det vært tilsluttet både Rica og Thon hotels, men var i såpass dårlig stand i 2016 at det måtte en meget omfattende totalrenovering til for å gjøre hotellet til det det er i dag.
Fugl Fønix
3 år og mange millioner kroner senere, troner nå Britannia Hotel nok en gang som en stolthet og er byens flotteste storstue og det selvsagte valget for både kongelige og kjendiser på alle felt.
Allerede på vei til hotellet merker man at dette er et hotell litt utenom det vi har ellers i Norge. Rød løper, en svart engelsk drosje og en «doorman» ønsker deg velkommen.
Doorman er ett av over 800 kriterier for å bli en del av «Leading hotels of the world». De er også, nær naturlig vis, del av De historiske hotell og spisesteder også. Jeg har heldigvis besøkt flere slike historiske hoteller og jeg er så glade i dem. Les mer om for eksempel Walaker og Utne her.
Inne i lobbyen, blir man møtte med skinnende blank messing og massiv marmor i tillegg til friske blomster og fløyelsmye sofaer.
Prinsessesøvn
Hotellgangene som ofte er ganske mørke og stusselige i «vanlige» hotell, er her klassiske og elegante og ligner mer som et kunstgalleri enn en hotellgang, faktisk fordi det henger masse kunst på veggene. Mange av dem er faktisk til salgs og det ligger en liste i lobbyen med navn og priser skulle du bli fristet.
Rommene er akkurat så elegante som man kan forvente bak de store, tunge dørene. Gråtoner, på både vegger, møbler og gardiner og et gulv til tak speil som faktisk skjuler en tv-skulle du ha behov for det.
Sengene er deilige mye Hästens-senger med fyldige dundyner og en haug med puter. Fyldig minibar og luksuriøse toalettartikler og tykke, deilige håndklær på badet.
Da jeg var på besøk med jobben i mars, fikk vi en eksklusiv titt inn i tårnsuiten. Der fikk vi nyte litt godt å spiste samtidig som vi fikk høre historien bak hotellet fra hotellets direktør.
Suiten er bygd på toppen av hotellet, bak tårnet man ser fra fasaden. Den er bokstavelig talt bombesikker, og er sikker nok til å kunne huse både paven og amerikanske presidenter. Suiten har kun ett soverom, men det har et eget vinskap, et gullbelagt badekar og eget flygel!
Men uansett hvor flotte soverommene er, er det sjelden det som trekker folk til et hotell. På Britannia er det kanskje først og fremst maten og restaurantene som gjør at man enkelt kan tilbringe en hele helg der, uten å spise noe annet sted.
Etter å ha tilbragt litt tid i den lekre spa-avdelingen, med basseng, badstuer og kaldkulp, er det klart for mat.
Takk for maten
Hotellet har flere spisesteder å meske seg i. Speilsalen, den ikoniske med håndtrykkede originale tapeter og Michelin-stjerne, det fransk-inspirerte Brasseriet og asiatisk-inspirerte Jonathan.
Og palmehaven, da. Til både frokost og afternoon tea.
Vi starter i kjelleren med Jonathan Grill. Vi får ulike sauser og tilbehør som vi kan bruke til kjøttet vi griller selv på spesialgriller. Ingen utenfor Japan har disse grillene og det måtte flys inn en egen installatør for å montere dem.
I kjelleren er det også en vinbar, der man kan spise litt småmat mens man smaker på en av de 10 000 flaskene de har i kjelleren. Hva med en liten shopping-pause med litt påfyll? En gang i måneden er det et helt spesielt arrangement, der de åpner noen av de mer eksklusive flaskene som da blir tilgjengelig på glass.
Det franske Brasseriet er moderne fransk i stilen med flaskegrønner fløyelssofaer og fliser og en lang bar og åpning inn til kjøkkenet. Maten er klassisk fransk, og stilen er uformell.
Stjernespekkede Speilsalen
Speilsalen er en historie for seg selv. Selve rommet er tilbakeført til sin storhetstid og på veggene sitter fremdeles den originale, håndmalte tapetene. Det er den perfekte rammen rundt en stjernespekket forestilling.
Bordene reserveres 3 måneder i forveien. Kanskje ikke så rart når kokk Christopher W Davidsen, som vant sølv i Bocuse d’Or i 2017, fikk en Michelin-stjerne allerede første året etter åpning. Det betyr utsøkt mat og ekstremt høy kvalitet på service, omgivelser og drikkevarer.
Det er som en forestilling. Den ene utsøkte retten etter den andre serveres. Det ser ut som små kunstverk som det nesten er synd å spise.
Det som også er synd, er at hver eneste bit er så full av unike, komplekse smaker at man gjerne vil ha mer.
De små munnfullene setter standarden for resten av måltidet. Kunstverkene kommer på løpende bånd.
Midt i måltidet kommer en liten «pustepause», etter det klassiske «trou normand», et normannisk hull som skal skape plass for mer mat. Denne serveres som en klassisk mixet cocktail ved bordet, med furunålssirup og isbiter formet som små kongler.
Speaking of cocktails
Og når vi snakker om cocktails.
I baren har de en fantasktisk drink-meny med signatur-cocktails som forteller historier om hotellet. Historier om palmehaven, bybrannen i Trondheim og historien om linie-akevitten for å nevne noen.
Igjen med dyktige folk både bak baren og ute i restauranten. Her er det godt å være gjest!
Palmehaven
Siste «severdigheten» er den andre juvelen i kronen, selveste Palmehaven. Her nytes kanskje Norges beste hotellfrokost.
Tenk deg både à la carte, der du bestiller egg, smørbrød, pannekaker e.l fra menyen og i tillegg kan du forsyne deg med det du vil fra buffeten. Der er det omelett-kokker og osteservitører og en hel masse lokale godsaker.
En søt avslutning
På ettermiddagen blir Palmehaven gjort klar for klassisk, britisk Afternoon tea. Vi fikk tilbud om så mye te vi ville fra en fydig te-meny.
Alle var gode og passet godt til de tre etasjene med godsaker. Salte sandwicher nederst, klassiske scones med clotted cream i midten og kaker og konfekt øverst. En perfekt måte å avslutte et perfekt opphold på.
Britannia hotell er virkelig verdt et besøk, selv uten å legge igjen mange penger i Speilsalen. Har du anledning, så book et opphold her. Det vil du ikke angre på.
Følg meg gjerne videre på Facebook: Catrines reiser eller på Instagram: catrines.reiser
2 kommentarer
Tilbakeping:
Tilbakeping: