Rondane – mitt fjellparadis
Rondane! Og bygda Sollia er mitt barndoms ferieparadis. Og for så vidt mitt voksne paradis også. Utsikten fra terrassen på hytta vår (dvs. til mine foreldre) er nok til å ta pusten fra selv de mest bortskjemte.
Nasjonal turistveg
Nasjonal turistveg Rondane starter ved Muen midt oppe på Venabygdsfjellet og går på østsiden av fjellmassivet fram til Folldal. Den berømte Sohlbergs plass gir deg tilnærmet den samme utsikten mot Rondane som Harald Sohlberg hadde da han bodde på Nesset gård. Han flyttet dit i 1899 og bodde der til 1901, etter at han hadde fått sin kunstneriske åpenbaring på en påsketur. Den første skissen ble til den påsken, mens hovedbildet som henger på Nasjonalgalleriet ikke ble ferdig før 15 år senere.
Bildet ble i 1995 kåret til Norges nasjonalmaleri. (Og bare for å ha sagt det, det er faktisk et «kors» i veggen på Høgronden, det var ikke et «symbol» som Sohlberg bare malte inn der av religiøse årsaker!)
Rondane og Sollia er mer enn flott utsikt mot gedigne fjell. Den lille bygda er selvsagt et ypperlig utgangspunkt for fotturer i Rondane. Dersom du vil gå på topptur, har du hele 10 topper over 2000 meter å velge mellom. De mest ikoniske er nok Rondeslottet og Høgronden. Mer info finner du hos Turistforeningen og ut.no.
Ikke bare toppturer
Ikke alle er like glade i toppturer. De kan heller vandre i Illmanndalen via Bjørnhollia til Rondvassbu eller gjennom Langglupdalen mot Dørålseter og kanskje videre til Grimsdalshytta. Vil du ha litt variasjon, kan du jo kombinere en fottur med sykkelturen Tour de Dovre.
Straumbu, Gammelgarden eller Stadsbuøyen er gode utgangspunkt for fotturer både innover i Rondane eller mot Alvdal vestfjell. Her er det bare å parkere bilen og sette av gårde.
Ved rasteplassen Straumbu er det varmestue med takterrasse, informasjon, kiosk, toaletter og langtidsparkering. Her kan du også leie kano om sommeren. Rasteplassen ble tegnet av arkitekten Carl-Viggo Hølmebakk som et ledd i Nasjonal turistveg-prosjektet. Herfra tar det bare to timer å gå inn til Bjørnhollia turisthytte. Her finner man også en bauta over hvor Peer Gynt møtte bøygen.
Selv om Sollia ofte er utgangspunktet for fine fotturer i fjellet, går det fint an å være på ferie der og oppleve mye selv uten å gå ambisiøse fjellturer inne i nasjonalparken.
Gourmetmat
En snillere tur går for eksempel inn til Breisjøseter ved foten av Alvdalssølen. Vi gikk dit i 1981, da jeg var 9 og broren min 7 og det er bare en 3-timers tur. Vi overnattet og dagen etter gikk vi opp på Sølen og hjem igjen.
I 2016 tok vi turen igjen sammen med 10 venner. Da var ikke målet Sølen, men en 12-retters gourmetmiddag i regi av Håkon Magne Skjøren, sønnen av de som driver turisthytta. Det var en opplevelse som vi fortsatt snakker om og som virkelig kan anbefales. Nå lages det også en litt “mindre” versjon, for selv for storspisere ble 12 retter ganske mye!
Jeg har vel bare vært så mett en gang før og det var etter lunsjen hos Paul Bocuse i Lyon.
Du trenger ikke bestille alle 12 plassene selv, det er mulig å bestille for par eller mindre vennegjenger også. Da må du regne med å dele på plassen i spisesalen. Vi gikk inn på lørdag formiddag, koste oss med middag og overnattet til dagen etter. Rusleturen tilbake til hytta vår er på bare tre timer.
Hvis du imidlertid ikke er så glad i lange fjellturer, er det mange andre aktiviteter i området.
Vann og sjø
Kanopadling på Atna-elva er virkelig helt magisk. Krystallklart vann som rolig fører deg nedover uten at du egentlig trenger å padle så mye, sandbanker til å gjøre landhogg på for å kaste litt flue eller bare nyte matpakka. Eller for å bade for de som ikke har noe imot å dyppe seg i iskaldt fjellvann. Du kan leie kano på og flyte ned på glassklart vann med Rondane-massivet i ryggen.
Kano er kanskje ikke for alle, men fiske på sjøen både sommer og vinter er en flott aktivitet, selv om du ikke akkurat er garantert fisk. Mine besteforeldre fikk ofte fisk, i alle fall som jeg husker. Den største fisken deres henger forresten på veggen utenfor Atnasjø Kafé sammen med mange andre storfisker tatt i sjøen.
Hvis du leier hytte på Atnsjø kafe kan du også leie en liten båt på sommeren. På vinteren parkerer du ved Jokerbutikken, rusler ned til sjøen og borrer et hull i isen og kaster ut pilken.
Geiter og hester
Unger og voksne elsker å besøke geitene på Øverdalssetra. Geitene er så selskapssyke og veldig kosete når de hentes ned fra beitet ofte i 17-tiden på kvelden. Da er det bare å begynne å kose med de lekne dyra.
De flokker seg rundt deg, gnager litt på snorer og glidelåser og stanger deg kanskje litt i baken, så her får du virkelig nærkontakt med dyra.
Hvis du er glad i geiter og befinner deg på Vestlandet, må du stoppe i den lille bygda Undredal, som er kjent for både geitosten sin og Nordens minste stavkirke.
Du kan ta en tur opp på Pika hvis du vil ha en liten tur. Den ligger 1157 meter over havet og veien dit er slak og enkel. Kronprinsparet feiret sin 10-års bryllupsdag i Stor-Elvdal med en tur til Pika.
Hvis du ikke vil gå, men heller er litt sulten, serveres det vafler og rømmegrøt i sommerperioden. Det kan også hende du er så heldig at du kan få kjøpe med deg et fenalår av killing eller hjemmelagde spekepølser.
På Atnelien gård kan du også få bli kjent med de ulike dyra på gården ved for eksempel å bli med på sauesanking. Du kan også bli med på ridetur enten du har ridd før eller ikke. De tilbyr både riding på bane og ute i skogen eller på fjellet.
Geitene fra Øverdalssetra leverer melk til Sollia Ysteri litt lenger nede i dalen. I et koselig innredet lokale kan du nyte kaffe og hjemmebakte kaker og kjøpe med deg ulike oster og desserter hjem. Osten med bukkehornskløver var et spennende bekjentskap. Rabarbrakompotten er nydelig til brie-ost og karamellpuddingen laget på geitemelk var bare NAM!
Kultur
Er du først ved ysteriet, bør du stoppe og ta en kikk på Sollia kirke. Kirken er en staselig laftet bygning fra 1738. Det er en kulturperle med rikt dekorert interiør og 85 sitteplasser. Fetteren min giftet seg der og kirken var en nydelig ramme rundt en fin dag.
Ved Atnbrua er det også lurt å stoppe. Først ved Vannbruksmuseet, som er et tidligere gammelt sagbruk med fløtningsanlegg og kraftverk. Nå rommer det også kunstutstillinger og konserter.
Like ved ligger gården Amperhaugen. Den er fra 1700-tallet og eierene Jo og Mette Øvergaard fikk Olavsrosa fordi de har ivaretatt den norske kulturarven og tradisjonene på gården.
På det flotte gårdstunet tilbyr de overnatting i egen leilighet eller i ei Østerdalsstue.
Jo har også opp gjennom årene fått på plass et imponerende krigsmuseum, eller en krigshistorisk samling som han kaller det. En enorm mengde gjenstander og historier som Jo fikk fortalt fra faren sin som var motstandsmann under krigen. Samlingen fokuserer på lokal innsats i Østerdalen. Museet rommer mange unike gjenstander og er du heldig, får du en guidet omvisning av Jo Øvergaard, sjefen sjøl, som har bygget opp museet ved egen innsats gjennom mange år.
Lag mat selv eller spis ute
Bor du på en hytte, vil du finne alt du trenger til å lage maten din selv på Joker-butikken. Utvalget av øl vil overraske deg. Hvis du ikke vil lage maten selv, kan du få middag både på Atnsjø kafe og på Rondane Riverlodge. Førstnevnte har verdens flotteste utsikt og sistnevnte spesialiserer seg på vafler, både norske og belgiske.
Og hvis ikke dette er nok av aktiviteter, er det bare en halvtimes kjøring til Folldal. Der kan du bli med på guidet tur i gruvene. En fin sommer- eller høstdag vil jeg absolutt anbefale en kjøretur eller en sykkeltur inn i Grimsdalen eller Dørålen. Da får du sett Rondane fra «baksiden» og de flate dalene er et ypperlig sted for å slå opp teltet eller bare ta en piknik.
Selv om det nesten alltid er sol i Sollia, hender det at det er litt dårlig vær. Da kan det være en hyggelig avveksling å kjøre til svømmebassenget på Spidsbergseter på Venabygdsfjellet.
Overnattingsmuligheter i Sollia-området
Jeg har tilbrakt de aller fleste påske- og sommerferier her siden jeg feiret ettårsdagen min påsken 1973. Det gir en helt spesiell ro å komme opp på fjellet og nyte utsikten mot de vakreste fjella vi har.
Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.
Rondane – english
The beautiful mountain range Rondane was the first national park in Norway. The mountains are also famous from the painting Winter night in the Mountains. This painting is considered to be the national painting of Norway. (We couldn’t have Scream as our national painting, could we!)
Sollia is of course a perfect place to hike in the mountains. The range has 10 peaks over 2000 meters (6500 feet). You can climb the summits or hike in the valleys between them, from cabin to cabin. Check out Turistforeningen (DNT.no) and Ut.no for information.
Plenty of other activities
There are plenty of other things to do in the Sollia region even for those who do not want to climb mountains. You can rent a canoe or go fishing on the lake. No fish guarantee whatsoever!
You can visit the timber saw museum down by the bridge (Atnbrua) where there’s also an art gallery.
Next to it, you can look at war memorabilia from the Second World War. The huge collection is in the barn of a 18th century farm and the farm itself is worth a visit.
I particularly like visiting the goats at the summer farm Øverdalssetra and to have a coffee and some sourcream porridge or waffles. You might be lucky to be able to puchase cured sausages as well or an entier cured “goats ham”.
The cheese factory Solliaysteriet just down the road uses the goat milk to produce different kinds of cheeses and even caramel pudding.
They also have a small café where you can sample home made baked goods.
Eating out or self-catering
You can rent cabins several places and if you don’t want to make your own dinner after buying ingredients (and beer) at the local Joker store, you can have your dinner at either Atnsjø Kafé or the Rondane River Lodge, who also specializes in waffles by the way. Perfect for an afternoon snack after a hike or a fishing trip.
If you want to both walk and eat, I can warmly recommend the 12-course gourmet dinner at Breisjøseter. They now also offer smaller gourmet experiences. You can get there by bike or a 3–5-hour hike, depending on where you start.
If you want to venture further afield, the old mining town of Folldal is about 30 minutes to the north. They offer guided tours in the old mines. Or you can travel west and enjoy the luxury of a swimmingpool at Spidsbergseter. They also have a gourmet restaurant and an aquavit bar in an an old barn.
Plenty of activities to keep you occupied for at least a week in the heart of Rondane national park.
Welcome to my childhood paradise!
One Comment
Pingback: