En rundtur i Languedoc
Har du lyst til å bli kjent med en ny del av Frankrike? Proppfull av alt du forventer av Frankrike og mer til?
Her kommer tips til en uforglemmelig reise rundt i Languedoc, til eventyrslott og fargerike landsbyer. Nyt lokal vin og gourmetmat og opplev hundrevis av år med historie. Vi kan ikke reise ennå, men så fort vi kan, er det lurt å ha planene klare!
Jeg har laget et forslag til en rundtur i Languedoc-området, med tips til hoteller og severdigheter.
Ta kontakt på catrine@catrinesreiser.no for å få tilsendt turen på pdf.
Framsnakking av Languedoc
Jeg bruker bloggen min til å framsnakke en helt klart undervurdert og kanskje litt ukjent del av Frankrike. Regionen Languedoc har alt man trenger og forventer av en ferietur til Frankrike. Flott natur, med både strender, fjell og grønne vinmarker. Fargerike og idylliske små og store byer. Middelalderslott, borger og ruiner med blodige historier om katharene.
Området har også Frankrikes velkjente fokus på mat og vin og en rekke spennende historier. Det var etter sigende i dette området at munken Dom Perignon oppdaget musserende vin. Her kommer en oversikt over hvor dere kan besøke verdenskjente vinprodusenter og lokale småskala vinbønder og drikke vin og spise mat i verdensklasse.
Dag 1 – Avreise Norge og ankomst Toulouse
Turen starter med fly til Toulouse. «La Ville Rose» står ikke tilbake for de mer kjente franske byene storbyene som Lyon og Bordeaux. Hele byen gløder takket være den rosarøde steinen som mesteparten av byen er bygget av. Kos deg i smale smug og trange gater eller ta en kaffe på de store, åpne plassene. Let etter skatter i de unike butikkene du finner på din vandring rundt i byen. Hvis du ikke ønsker å bruke tiden i Toulouse, hopper du rett til dag 2! Alternativt utsetter du Toulouse-besøket til slutten av oppholdet.
Forslag til mulige hotell*:
La Cour des Consuls Hotel and Spa Toulouse
Villa du Taur
Le Grand Balcon Hotel
*Jeg har ikke selv bodd på noen av disse hotellene, og kan ikke gå god for kvaliteten.
Dag 2 – Carcassonne
Dagen etter går dere rett inn i det som for mange kanskje er ett av høydepunktene på turen og absolutt en av de største severdighetene i Languedoc. I middelalderbyen Carcassonne kan dere bestille guidet omvisning slik at dere får høre historien hvordan byen ble reddet fra riving og ikke minst lære om Katharene. Deres historie kan følges flere ganger i løpet av turen, siden flere steder som har vært viktige for dem står på agendaen.
Selve byen har vært inspirasjon for Disney og har vært brukt som kulisser i flere filminnspillinger. Man føler seg nesten hensatt til 3 nøtter til Askepott eller Robin Hood der man vandrer på brosteinsbelagte gater i smale smug.
For å få mest mulig ut av opplevelsen i Carcassonne, anbefaler jeg det luksuriøse 4-stjerners hotellet inne i «La Cité». Jeg har ikke bodd der selv, men erfaringen med å bo midt inne i en turistattraksjon tar jeg med meg fra Mont Saint Michel. Det betyr nemlig at når alle dagsturistene forlater byen, har dere den for dere selv. Da er det fritt frem for fotografene til å få tatt noen av blinkskuddene som er vanskelig når byen er pakket full av turister. Spis gjerne en tradisjonell cassoulet på Le Comte Roger og nyt luksusen på hotellet. Dagen etter kan morgenfuglene se den tomme byen våkne til liv før den sakte fylles med nye dagsbesøkende.
Dag 3 – Limoux
Etter frokost anbefaler jeg en dagstur til den lille byen Limoux. Den er kjent for sin «blanquette», også kjent som den første musserende vinen i verden. Historien sier at munken Dom Perignon var på pilegrimsreise til klosteret Sainte-Hilaire og at han der oppdaget at de hadde vin med bobler. Han tok med seg inspirasjonen hjem til sitt eget kloster i Champagne. Og resten er som man sier, historie.
Les mer om boblenes historie her.
Besøk selve klosteret og stikk deretter innom en av de største produsentene av Blanquette i Limoux. Det er jo lurt å benytte anledningen til å smake på både Blanquette, søsteren og den kanskje mer kjente Crémant og selvsagt bør de begge måles opp mot selveste Champagnen. Så kan dere gjøre dere opp en mening om hva dere foretrekker!
Etter en boblende visitt kan dere enten ta turen til videre sørover og stoppe i Alet-les-Bains, Rennes-le-Chateau (der munken i daVinci-koden var fra) og ruinen i Arques før dere returnerer til Carcassonne. Alternativt drar dere rett tilbake til Carcassonne og koser dere med å rusle rundt i både den nye og gamle Carcassonne på ettermiddagen. En god restaurant i ny-byen Carcassonne er Brasserie a 4 Temps.
Dag 4 – Abbaye de Fontfroide og Perpignan
Dagen etter anbefaler jeg utsjekk og deretter kjøring mot kysten i retning Narbonne. Stopp før dere kommer til byen på Abbaye de Fontfroide. Der kan dere få omvisning i det privateide klosteret som ser mer ut som et kongelig palass eller bare vandre rundt på egenhånd. Det er også mulig å vandre litt i naturen for de som ønsker litt mer aktivitet. Klosteret har en deilig restaurant der de blant annet serverer klosterets egen vin.
Les mer om vårt besøk i Abbaye de Fontfroide.
Perpignan
Neste stopp for dagen er byen Perpignan. Der anbefaler jeg at dere bor i 5 netter.
Det er flere mulige hoteller å velge i. Jeg har kun erfaring med det første hotellet.
Mercure Perpignan Centre Hotel – 4**** sentralt plassert.
Suites Coronell d’En Vila – Meget sentralt, høy standard
Novotel Suites Perpignan – 4**** kort vei fra sentrum
Etter innsjekk er det bare å rusle rundt i byen å bli litt kjent. Nyt et glass på en fortausrestaurant eller finn noe spennende i butikkene. Er du opptatt av fargerikt interiør, anbefaler jeg Les Toiles du Soleil. På plassen utenfor, Place Léon Gambetta, er det forresten veldig koselig å ta en drink.
I Frankrike anbefaler jeg ikke å spise frokost på hotellet, men heller gå ut i byen og ta en café au lait og en croissant eller en chocolatine. På den måten blir man ikke alt for mett slik at man kan kose seg med en stor og god fransk lunsj. Husk at franskmenn spiser lunsj mellom 12 og 14 og at restaurantene ofte stenger fram til ca kl 19-20. Det er derfor dumt å spise en stor «norsk» frokost og satse på lunsj kl 15.
Snakker du ikke fransk? Da har jeg noen gode råd til deg!
Frokosten kan du forresetn fint ta på Place de la République hos Café Moka.
Dag 5 – Banyuls og Collioure
Dag 5 kan brukes til en biltur sørover langs kysten i retning Spania. Kjør først til Banyuls og lær litt om den søte dessertvinen med samme navn som produseres her. Den kan kanskje minne litt om sherry. Dere kan for eksempel stoppe hos Terres des Templiers, et par kilometer utenfor sentrum mot vest. Etterpå kjører dere nordover igjen til den utrolig sjarmerende byen Collioure. Parker oppe ved borgen eller det kongelige palasset som det faktisk heter. Besøk det før eller etter lunsj, alt etter som hvor god tid dere har. Det er mange restauranter langs havna dere kan velge mellom. God, fersk sjømat får dere over alt. Jeg har spist på flere av dem, blant annet på den lille L’Insolite Restaurant Glacier helt i enden av veien mot kiren og det runde tårnet.
Etter lunsj kan dere rusle rundt i de trange gatene og la dere friste av håndverk og kunst og andre lokale produkter før dere vender snuten tilbake til Perpignan. Middag er det ikke vanskelig å finne, uansett hva slags mat dere ønsker. Det finnes per nå 6 restauranter i Perpignan som er nevnt i Guide Michelin. En av dem har en stjerne, La Galinette, mens de andre er helt «vanlige» restauranter. En av dem er faktisk også spesielt god på pris-kvalitet og tilbyr altså god mat til en rimelig penge, Le Garriane.
Michelin-guide
På generell basis anbefaler jeg å bruke Michelin-guiden til å finne restauranter. Det er en nøytral guide som ikke kan manipuleres av venner og familier og falske anmeldelser. Og den har stått for kvalitet i åresvis.
Det er mange restauranter som ikke har stjerner, men som er bedre enn sine naboer uten nødvendigvis å være dyrere. Ønsker man å skeie ut eller å prøve skikkelige fancy restauranter, er det lurt å gjøre det til lunsj. Da får man ofte rimeligere menyer og litt mindre mat enn til middag, men med samme høye kvalitet. Og hvis man har råd, er det absolutt en stor opplevelse å spise på stjernerestauranter!
Dag 6 – Katharborger
På dag 6 foreslår jeg at dere tar en tur opp i fjellene. Gå i katharenes fotspor. Dere kan rekke å besøke 2 spektakulære borger på toppen av fjelltopper hvis dere ønsker det. De er så fascinerende bygget at på avstand ser de ut som naturlige fjellformasjoner. Disse turene krever gode sko og litt kondisjon og mangel på høydeskrekk.
Les mer om katharenes historie her.
De to borgene Peyrepertuse og Quéribus ligger tett ved hverandre og turen opp tar 15-20 minutter fra parkeringsplassen.
Lunsjen kan dere kanskje ta på l’Auberge du Vigneron. Den står også i Michelin-guiden, så ingen turistfelle her!
Etter lunsj kan dere rusle langs Gorges Du Verdouble eller ta dere et bad hvis det er varmt i været den trange «halsen» i dette kuperte terrenget før dere vender snuten tilbake til Perpignan.
Dag 7 – Gruissan og Château Hospitalet
Etter nok en god natts søvn og en deilig fransk frokost er det igjen tid til å sette snuten nordover. Stopp på den enorme borgen i Salses og få en omvisning der for å høre litt mer om hvorfor det ligger en svær festningsborg akkurat her.
Her kan du lese om vårt besøkt i Salses.
Deretter kjører dere til Gruissan for å lære mer om saltproduksjon! Lagunene langs kysten nord for Perpignan er perfekte for saltproduksjon. Vannet er adskilt fra Middelhavet ved hjelp av smale sandbanker. Disse sandbankene holder vannet ute slik at de lager grunne saltvannsbassenger innenfor, som i århundrer har vært brukt til saltproduksjon.
Jeg anbefaler Salins de Gruissan for å lære litt mer om saltproduksjon. Der har ofte vannet en fantastisk rosa farge, perfekt for Instagram-bilder! Hvis dere vil lære litt mer om saltproduksjonen, kan dere få en omvisning. De har en spennende gavebutikk med salt i hundrevis av varianter, så her er det en ideell mulighet til å kjøpe med nyttige gaver og souvenirer hjem. Det er også en fin butikk med fargerik lokalprodusert keramikk.
Dere kan spise lunsj rett ved det rosa vannet hvis det er lunsjtid. Eller dere kan spise inne i byen. Da anbefaler jeg La Cranquette inne i sentrum.
Dere må uansett ta en liten tur inn i sentrum av Gruissan. Dere kan ta turen opp til kirken på toppen av det lille «fjellet» mitt inne i byen. Byens gater går faktisk i ring rundt dette lille fjellet. Kjører gjerne også ned til stranda og til de karakteristiske styltehusene som er typisk for Gruissan.
Château l’Hospitalet
Så er det på tide å besøke nok en vingård. Den kjente rugby-stjernen Gérard Bertrand arvet en vingård etter sin far. Han nøyde seg ikke med det og eier nå hele 15 vingårder i området. Han har egenhendig jobbet for å heve kvaliteten på vinen i hele Languedoc og for at området La Clape skal bli en egen AOC. Her kan dere betale for en omvisning på anlegget og dersom dere ønsker det, kan dere avslutter kvelden med en middag i staselige omgivelser på Château Hospitalet.
Hvis dere foretrekker mindre vinprodusenter, er en stopp hos Les Fenals lenger sør, i Fitou, en veldig koselig liten vingård.
Dag 8 – Pyrénéene – Villefranche
Dersom dere vil på mer tur, anbefaler jeg en tur inn til en spennende by langt inne i Pyreneene. Start med turen inn til Villefranche-de-Conflent. Dalen blir trangere og trangere og plutselig dukker det opp en høy mur foran dere. Det virker kanskje litt underlig at det midt inne i fjellene var behov for en fullstendig innmuret by, men dette stedet ligger midt i et «veikryss» med elver og daler på kryss og tvers. Dere kan få en guidet tur innenfor og oppå bymurene hvis dere ønsker. Deretter kan dere eventuelt vandre de 734 trappetrinnen fra byen og opp til Fort Libéria som troner over byen.
Les mer om Villefranche-de-Conflent her.
Jeg anbefaler en liten omvei tilbake til Perpignan via den lille perlen Castelnou. Den lille byen klamrer seg fast til fjellsidene og er fullt av spennende fotomuligheter. Borgen på toppen er nå nyrestaurert, og det er mulig med omvisning. Det er også overraskende mange spennende butikker i de smale gatene.
Vi har besøkt Castelnou flere ganger.
Vin
Dersom dere er nysgjerrige på lokal alkohol, kan dere vurdere et siste stopp i byen Thuir og får en omvisning på Les Caves Byrrh. Her har de laget en vinbasert apéritif siden 1866. Vi får besøke det stilige produksjonslokalet midt i byen og får selvsagt smake på godsakene. Dette er en passe aperitif før den siste middagen.
Hvis dere ikke vil spise middag inne i Perpignan, kan jeg anbefale La Table d’Aimé som holder til hos vinprodusenten Cazes i byen Rivesaltes. De produserer tradisjonelle røde, hvite og rosa viner i tillegg til Banyuls, Rivesaltes og Muscat-viner.
Hvis det er varmt i været, kan dere være så heldige at dere får bord ute på gårdsplassen omgitt av svære vintønner der dessertvinen lagres. Den søte duften av Muscat-vin er nesten berusende i seg selv.
Dag 9 – Utsjekk og hjemreise fra Barcelona eller Toulouse
Det er tid for hjemreise. Både Barcelona og Toulouse er ca 2,5 timers kjøring unna.
2 Comments
Unni Fladsrud Vold
Dette var flott. Vi har sett mye, men heldigvis mer å glede seg til.
Catrine
Ja og dette er på langt nær alt! Jeg kan komme med mange flere tips til flotte utflukter og severdigheter!